Kalkskogskartlegginger i 2016, ny rapport

2. juni 2017

BioFokus og NINA har utført naturfaglige undersøkelser av 40 skogsområder i Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus med fokus på kartlegging av kalkskogsverdier. I tilknytning til disse er det blitt avgrenset 25 forvaltningsområder med naturverdi og totalt 139 naturtypelokaliteter, hvorav 76 med naturtyper innenfor kalkskog.

Det ble funnet kalkskog innenfor i alt 22 av de 40 undersøkelsesområdene. Totalt 115 figurer med rødlistede naturtyper ble avgrenset i prosjektet. Disse figurene dekker et areal på 3 567 daa, med et snitt på 31 daa. Vanligst er grunntyper som kan knyttes til lågurt-lyngfurukalkskog (NT), lågurt-kalkgranskog (VU) og kalklindeskog (VU).

Nitten områder er gitt tre eller flere poeng av 6 mulige og 6 områder har fått 1 og 2 poeng.  Femten av undersøkelsesområdene er gitt 0 poeng. De poengsatte områdene varierte i størrelse fra 15 daa til 2 360 daa. Naturtypelokalitetene fordelte seg på 59 A-lokaliteter, 69 B-lokaliteter og 11 C-lokaliteter. 

Det er totalt kjent hele 146 rødlistearter fra de undersøkte arealene. Alle de rødlistede artene er listet i tabell 3. Sopp er den gruppen med flest arter i datasettet med hele 94 arter representert, der de aller fleste av disse er kalktilknyttede jordboende sopp. Hovedvekten av disse er funnet på kalken i indre Oslofjord (Buskerud, Oslo og Akershus) og på Ringerike (Buskerud).

Alle lokalitetene, med fulle beskrivelser, bilder og kart, blir levert til respektive fylkesmenn for innleggelse i Naturbase. Sammendrag av forvaltningsområdene kan leses som faktaark på slutten av denne rapporten. 

Se bilder og les faktaark fra noen av lokalitetene: Gullerudmarka med 68 rødlistearter, Bøsnipa i Røyken og Skaugum i Asker.

Rapport fra prosjektet.

SISTE NYHETER

Store naturverdier langs Lysakerelva

Store naturverdier langs Lysakerelva

Lysakerelva er grenseelv mellom Bærum og Oslo og er en av de viktigste elvene i de to kommunene, både for rekreasjon og for biologisk mangfold. De bratte skogkledde dalsidene langs elva danner en sammenhengende skogbekkekløft mellom Bogstadvannet og Lysakerfjorden....

Første funn på 90 år av «brannkortvinge» i Norge

Første funn på 90 år av «brannkortvinge» i Norge

Den boreale skogen i Norge har i alle tider vært utsatt for skogbrann, og dette har vært den vanligste og mest utbredte forstyrrelses- og fornyelsesfaktoren på skogdekte arealer. Mange av skogens arter har derfor tilpasset seg skogbrann, dels for bedre å overleve en...

Vi må vite hvor naturverdiene i skogen er

Vi må vite hvor naturverdiene i skogen er

Skog er liv, skog er mangfold, skog er et samspill mellom 25 000 arter. Skog er så mye mer enn bare trær og tømmer. Skogen er et økosystem som gir oss mange tjenester vi ofte ikke tenker på. Skogen renser vannet og lufta vår, skogen binder karbon og lagrer den i...